Vlooien en tekenpreventie


Vlooien

Krijgt u ook al jeuk van het woord alleen? U bent niet alleen. Het is voor zowel uw huisdier als voor uzelf belangrijk om snel korte metten te maken met deze snoodaards. Ze kunnen namelijk ziektes overdragen die ook besmettelijk zijn voor de mens.

Hoe weet u of uw huisdier vlooien heeft? Hiervoor moet u regelmatig de vacht controleren op enerzijds vlooien, maar duidelijker zijn vaak de uitwerpselen zichtbaar als zwarte korreltjes in de vacht. Wrijf ook eens met een vochtig vel keukenpapier door de vacht. Verkleuren de zwarte korreltjes roestbruin, dan heeft je huisdier vlooien! Bij twijfel, contacteer mij dan liever te vroeg dan te laat.

Belangrijk om te weten is dat de vlooien óp uw huisdier slechts 5% van het probleem vormen. De andere 95% is de omgeving. Vlooien kunnen wel 50 eitjes leggen per dag. Deze eitjes vallen op de grond, uit elk ei komt een larve die zich verpopt. Deze poppen kunnen zich heel lang in de omgeving – liefst van al een warme donkere plek zoals tapijten, zetels,… - ophouden. De poppen reageren op trillingen en warmte, dus als u, uw hond of uw kat voorbijkomt, komt de vlo uit en springt snel op wat voorbijkomt! Op deze manier is de cyclus rond en kan alles herbeginnen.

Om deze cyclus te doorbreken is zowel een gedegen behandeling van uw huisdier noodzakelijk, als een behandeling van de omgeving. Om uw huisdier te behandelen zijn er verschillende opties zoals pipetjes, tabletten of halsbanden. Welk product het meest geschikt is, bespreken we wanneer u langskomt. De omgeving kan behandeld worden goed te stofzuigen (de poppen komen uit de trillingen en worden opgezogen), alle dekentjes goed warm te wassen (60°) en door eventueel gebruik te maken van een vlo-dodende spray.