Teken

U bent ze ongetwijfeld al eens tegengekomen, die vieze grijze bobbels op de kop, in de hals of de liezen van uw viervoeter. Teken zijn kleine spinachtigen die zich in struiken en hoog gras schuilhouden. Van daaruit stappen ze over op uw huisdier of kruipen ze via de poten omhoog, alwaar ze een warm plekje zoeken en zich vastbijten in de huid. Na een wandeling in een bos of heide is belangrijk uw dier te controleren op teken. Vaak zijn ze in het begin moeilijk te vinden – kleine zwarte puntjes van enkele millimeters groot. De vrouwelijke teken zuigen zich vol met bloed en zijn na een paar dagen makkelijker te herkennen.

Teken kunnen drager zijn van 3 gevaarlijke ziektes: de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Daarom is het belangrijk een preventieve behandeling in te stellen, in de vorm van pipetjes, tabletten of halsbanden. We overleggen samen welk product het meest geschikt is voor uw huisdier, want vaak zijn dit combinatiepreparaten met ontworming en ontvlooiing erbij.

Teken worden actief in de lente (vanaf 7°C) en blijven actief tot in het najaar, maar door de steeds warmere winters van de laatste jaren is het aangewezen om steeds waakzaam te zijn.

Teken verwijder je het best met een speciale tekentang of pincet, en met een draaiende beweging. Gebruik nooit trekkracht want op deze manier scheur je de teek kapot en blijven de kop en poten achter ‘vastgebeten’ in de huid. Gebruik ook nooit alcohol of zeep om de teek te verdoven. Controleer de plek waar de teek zich bevond, er mag geen zwart kopje overblijven. Ontsmet nadien de bijtplaats.

Twijfel je of het een teek is, of zie je het niet zitten om hem te verwijderen? Kom dan even langs, dan ben je zeker!